Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλη του Γένους Σχολή



   Η Μεγάλη του Γένους Σχολή (Fener Rum Erkek Lisesi) ιδρύθηκε μετά την Άλωση Κωνσταντινουπόλεως από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο.
  Αρχικά οναμαζόταν "Πατριαρχική Ακαδημία" μέχρι το 1825 που άλλαξε η ονομασία της σε "Μεγάλη του Γένους Σχολή", ονομασία την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα.
  Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στην Ελληνική Γλώσσα είναι: τα Αρχαία, τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Φυσιογνωστικά, η Φυσική, η Χημεία, η Φυσική Αγωγή, τα Θρησκευτικά, τα Καλλιτεχνικά, η Μουσική, η Φιλοσοφία, η Λογική, η Ιστορία της Τέχνης, η Βιολογία, η Υγιεινή και η Ψυχολογία.
  Τα μαθήματα που διδάσκονται στην Τουρκική Γλώσσα είναι τα Τουρκικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, η Ηθική, η Κοινωνιολογία και τα Στρατιωτικά.
  Στη σχολή διδάσκουν 14 Έλληνες και 7 Τούρκοι καθηγητές, ενώ οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να εισάγονται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτήρια της Τουρκίας, της Ελλάδας και των Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
  Αρχικά οναμαζόταν "Πατριαρχική Ακαδημία" μέχρι το 1825 που άλλαξε η ονομασία της σε "Μεγάλη του Γένους Σχολή", ονομασία την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα.  Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στην Ελληνική Γλώσσα είναι: τα Αρχαία, τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Φυσιογνωστικά, η Φυσική, η Χημεία, η Φυσική Αγωγή, τα Θρησκευτικά, τα Καλλιτεχνικά, η Μουσική, η Φιλοσοφία, η Λογική, η Ιστορία της Τέχνης, η Βιολογία, η Υγιεινή και η Ψυχολογία.  Τα μαθήματα που διδάσκονται στην Τουρκική Γλώσσα είναι τα Τουρκικά, η Ιστορία, η Γεωγραφία, η Ηθική, η Κοινωνιολογία και τα Στρατιωτικά.   Στη σχολή διδάσκουν 14 Έλληνες και 7 Τούρκοι καθηγητές, ενώ οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να εισάγονται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτήρια της Τουρκίας, της Ελλάδας και των Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.


Αρχιτεκτονική

  Αρχιτέκτονας ήταν ο Κωνσταντίνος Δημάδης που κατασκεύασε το κτήριο σε σχήμα αετού έτσι ώστε οι 25 αίθουσές του να έχουν άπλετο φωτισμό και οι μαθητές του να διδάσκονται τα μαθήματά τους σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής. Το κτήριο καταλαμβάνει 3.020 τ.μ. και αποκαλείται από τους ντόπιους συχνά “κόκκινο κάστρο” λόγω της εμφάνισής του.


ΠηγεςΒικιπαίδεια, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου