Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

                             
                              
                                    Εκπαίδευση 

Ακμαίες ελληνικές κοινότητες υπήρχαν σε όλες τις μικρασιατικές πόλεις και λειτουργούσαν συνολικά 2.300 ελληνικά σχολεία με 200.000 μαθητές και 5.000 δασκάλους.
Στην Κωνσταντινούπολη εδρεύουν ορισμένα από τα κορυφαία ιδρύματα ανώτατης και μέσης εκπαίδευσης της Τουρκίας,όντας λαμπρότερο παράδειγμα η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο κεντρο ελληνισμού. Η Σμύρνη υπήρξε μεγάλο κέντρο πολιτισμού.Εκεί βρίσκονταν λαμπρές σχολές όπως η Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, η οποία ήταν επισήμως αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρ' ότι οι νεώτεροι και διακεκριμένοι  απόφοιτοι που είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν στην Αθήνα, επέλεγαν στην πλειοψηφία τους, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μητρική τους πόλη, τη Σμύρνη. Διακεκριμένες σχολές υπήρξαν επίσης και οι ιδιωτικές.(Σχολή Αρώνη).

  •          Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης:  Ήταν ένα λαμπρό μορφωτικό ίδρυμα της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης. Αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό σχολείο με το όνομα "Σχολείο του Χριστού"το 1717.Το 1922 η μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Σμύρνης κατέστρεψε το κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής. Όμως η ιδέα της δεν έπαψε να ζει στις ψυχές των. Έτσι το 1934 ιδρύθηκε στη Νέα Σμύρνη πλήρες Γυμνάσιο που τον επόμενο χρόνο ονομάστηκε Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης σε ανάμνηση της παλαιάς ιστορικής Σχολής.

  •   Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών : επιστημονικό κέντρο που ιδρύθηκε το 1930 στην Αθήνα, αρχικά ως Αρχείο Μικρασιατικής Λαογραφίας με σκοπό την έρευνα του ελληνισμού της Μ.Ασίας.Το 1948 μετονομάστηκε σε Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.



·         
  •          Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης: Ήταν ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο συστήθηκε στη Σμύρνη  κατά τη διάρκεια της Ελληνικής διοίκησης της περιοχής χωρίς όμως να λειτουργήσει ποτέ.  Στις 23 Αυγούστου του 1922, ο Καραθεοδωρή συγκέντρωσε το προσωπικό και το ενημέρωσε σχετικά με την αποχώρησή τους από τη Σμύρνη,το κλειδί του ιδρύματος το παρέδωσε συμβολικά στον Πλαστήρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου