Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κεράτιος κόλπος

Κεράτιος κόλπος

Κεράτιος Κόλπος,από την ελληνική μετάφραση του ονόματος Χρυσόν Κέρας που έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι παρομοίαζαν το σχήμα του κόλπου με κέρατο ελαφιού) είναι στενός και μακρύς κόλπος, στον Βόσπορο (από την πλευρά της ευρωπαϊκής ακτής), μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, Χωρίζει την πόλη της Κωνσταντινούπολης (Istanbul) σε Beyoglu προς τα βόρεια και Stambul προς τα νότια. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια στον κόσμο.

Ο Βόσπορος χωρίζει την Κωνσταντινούπολη σε Δυτική (Ευρωπαϊκή) και Ανατολική (Ασιατική), αφού συνδέει την Μαύρη θάλασσα προς τον βορρά, με την θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα) και στη συνέχεια διαμέσου των Δαρδανελίων με το Αιγαίο προς τον νότο. Τα προάστια Σκουτάρι και Καντίκιοϊ βρίσκονται προς την Ασιατική πλευρά.

Συνδέει την ομώνυμη περιοχή (βόρεια) με το Eminönü (νότια), τέμνοντας τον κόλπο. Η λήψη έχει γίνει από τον πύργο του Γαλατά. Στο βάθος διακρίνεται η Αγία Σοφία.Ο Κεράτιος κόλπος, αντίθετα, έχει κατεύθυνση από ΝΑ (στο σημείο που ενώνεται με τον Βόσπορο στο ακρωτήρι Σεράι Μπουρνού) προς ΒΔ (το χερσαίο μέρος). Χωρίζει έτσι την παλαιά πόλη της Κωνσταντινούπολης από τις περιοχές του Πέρα και του Γαλατά. Οι δύο αυτές πλευρές της πόλης ενώνονται με δύο γέφυρες κτισμένες πάνω από τον κόλπο. Την παλαιότερη, γέφυρα του Γαλατά μήκους 490 μέτρων και την πιο σύγχρονη, γέφυρα Ατατούρκ.



 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου