Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί η κάτω Ιταλία ονομάστηκε Μεγάλη Ελλάδα;




H (MagnaGraecia)Μεγάλη Ελλάδαάρχιζε από το Ιόνιο πέλαγος και διαιρείται στους κόλπους των Λοκρών, του Σκυλλακίου και του Τάραντος. Από την άλλη τα βουνά που τους περικλείουν κυκλικά. Ως προς το εσωτερικό, εκεί κατοικούσαν διάφορες τοπικές ιταλικές φυλές αλλά και στα παράλια όπου προϋπήρχαν ιταλικές φυλές, εκδιώχτηκαν από τους Έλληνες αποικιστές.Οι πρώτες ελληνικές πόλεις οι Συρακούσες που ήταν αποικία των Κορινθίων και με αρχηγό τον Αρχία, ίδρυσαν περί το 734 π.Χ την πόλη στο νησί Ορτυγία, όμως κατόπιν επεκτάθηκε στην απέναντι στεριά.
     Η Σικελία που κατά την Ελληνική Μυθολογία κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον Κρόνο τον πατέρα του Δία, υπάρχει το όρος Κρόνιον, όπου μετά από την φοβερή Τιτανομαχία ανέβηκε ο Δίας στο θρόνο των θεών.
Στην κάτω Ιταλία δημιουργήθηκαν επιφανή κέντρα της ελληνικής φιλοσοφίας στην αρχαιότητα. Οι Έλληνες της Ιταλικής χερσονήσου ένοιωθαν υπερηφάνεια για την καταγωγή τους, και ο Πολύβιος τους ονομάζει Ιταλιώτες. Ακόμα ο Αθήναιος χαρακτηρίζει την περιοχή της Μ. Ε σαν την ποιο όμορφη στον κόσμο.
·         Αναφορά στους Αρχαίους Έλληνες Φιλόσοφους της Μεγάλης Ελλάδας
Στη Ζάγκλη της Σικελίας έζησε διωγμένος από την πατρίδα του ο φιλόσοφος Ξενοφάνης ο οποίος διέτριβε στην φιλοσοφία στο στενό της Μεσσήνης σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο υπήρχε η Σκύλλα και η Χάρυβδις.
     Όμως για να επανέλθουμε στο θέμα του τίτλου(Μεγάλη Ελλάδα), αναφέρουμε πρώτα ότι, ο Σκύμνος ο Χίος, ο Στράβων ο Αθήναιος, μας λένε πως η περιοχή αυτή ονομάστηκε «Μεγάλη Ελλάς», διότι αυξήθηκε και ήκμασε ραγδαία ο πληθυσμός των αποικιστών ,ο δε Στράβων υποστηρίζει ότι η Κάτω Ιταλία δημιούργησε πολιτισμό ισάξιο του τότε ελληνικού κόσμου .
Ύστερα υποστηρίζει ότι οι πρώτες Ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν 300 έτη περίπου μετά τα Τρωϊκά. (άρα μεταξύ 1000 & 900 π. Χ). Δημιουργήθηκαν επιφανή κέντρα της ελληνικής φιλοσοφίας. Οι Έλληνες της Ιταλικής χερσονήσου ένοιωθαν υπερηφάνεια για την καταγωγή τους, και ο Πολύβιος τους ονομάζει Ιταλιώτες. Ακόμα ο Αθήναιος χαρακτηρίζει την περιοχή της Μ. Ε σαν την ποιο όμορφη στον κόσμο.
   Νεότερη Ιστορία και Υποστηρικτές της Μεγάλης Ελλάδας
Άνθωποι της τωρινής Κάτω Ιταλίας ζούν ακόμα ως απόγονοι των Ιταλιωτών Ελλήνων, άνθρωποι που με πίστη και πείσμα προσπαθούν να διασώσουν μέσα από συλλόγους ότι απέμεινε από την παλαιά δόξα της και κυρίως την γλώσσα.Τον στόχο υπηρετεί και ο Σύλλογος των γκραικάνων της Καλαβρίας (Καλή αύρα) με την έκδοση βιβλίων στην γκραικάνικη γλώσσα, όπως το Lessico di Sternatia (Λεξικό του ελληνικού ιδιώματος της Στερνατίας), αλλά και την Γραμματική και Σύνταξη της καλαβρέζικης γκρήκο. Είναι γνωστό ότι ο γλωσσολόγος Γ. Χατζιδάκης αναφέρει ότι «η ελληνική γλώσσα εξηκολούθησεν ομιλουμένη αδιαλείπτως από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον εν Ιταλία». Όμως δείγμα της εκτίμησης αλλά και προσφοράς στον πολιτισμό αλλά και την ιστορία στη σημερινή Νότια Ιταλία και τη Σικελία, είναι και η ονομασία δρόμων στις περιοχές όπου άνθησε (ο Ελληνικός πολιτισμός), με ονόματα όπως Αισχύλος, Πλάτων, Αισχύλος Σοφοκλής…
Χρήστος Ρουμελιώτης Γιώργος Πρωτόγηρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου