Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πυθαγόρας ο Σάμιος

Πυθαγόρας ο Σάμιος





Βιογραφικό Σημείωμα


Γέννηση
Περίπου 580 π.Χ.
Θάνατος
496 π.Χ.
Καταγωγή
Ελλάδα, Σάμος
Χαρακτηριστι-κό
Καινοτόμος της μαθηματικής σκέψης
Ενασχολήσεις
Φιλοσοφία των μαθηματικών, Μετεμψυχωση
Αξιοσημείωτη πεποίθηση
Οι αριθμοί καθορίζουν την τάξη και την αρμονία στο σύμπαν


Η Άφιξη του και η δραση του στην Κάτω Ιταλία
Όταν έφθασε στην Ιταλία, πήγε πρώτα στον Κρότωνα έκανε μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους εκεί. Ήταν ένας άνδρας με μακρόχρονες περιπλανήσεις, εξαιρετικός από την ίδια του τη φύση, τυχαιρός, φιλελεύθερος στα φρονήματά του, με πολλή χάρη και ευπρέπεια στον λόγο, στο ήθος και σε όλα τα άλλα, με αποτέλεσμα να γοητεύσει τους ανώτατους άρχοντες της πόλεως. Και αφού είπε πολλά καλά, κατά διαταγή των αρχόντων άρχισε να συμβουλεύει τους νέους. Μετά απ' αυτά, οι νέοι προσέρχονταν αθρόα κοντά στον Πυθαγόρα και ύστερα οι γυναίκες και έτσι ιδρύθηκε από αυτόν σύλλογος γυναικών. Έτσι σιγά σιγά η φήμη του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο και απέκτησε πολλούς οπαδούς ακόμη και βασιλείς και δυνάστες από την γειτονική βάρβαρη χώρα. Εκείνα που έλεγε στους μαθητές του δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα διότι υπήρχε σκόπιμη σιωπή. Απ' τα γνωστά δίδασκε κυρίως σε όλους πρώτον ότι η ψυχή είναι αθάνατη και έπειτα ότι η ψυχή μεταβιβάζεται σε άλλα γένη ζώων (μετενσάρκωση). Επίσης δίδασκε ότι σε μερικές περιόδους εμφανίζονται πάλι εκείνα που υπήρξαν κάποτε, τίποτε νέο δεν υπάρχει και ότι όλα όσα γίνονται έμψυχα πρέπει να τα θεωρούμε σαν ομογενή. Αναφέρεται πως πρώτος ο Πυθαγόρας έφερε στην Ελλάδα αυτά τα δόγματα.
Με την πρώτη του δημόσια ομιλία, ενώπιον του δήμου μετέστρεψε τους πάντες υπέρ του, και όπως αναφέρει ο Νικόμαχος περισσότεροι από δύο χιλιάδες παρακολούθησαν τους λόγους του. Γοητεύτηκαν δε τόσο που δεν επέστρεψαν στις πατρίδες τους αλλά μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες τους έκτισαν ένα τεράστιο οίκημα ομαδικής ακροάσεως, το Ομακοείον και ίδρυσαν την ονομαζόμενη απ' όλους Μεγάλη Ελλάδα στην Ιταλία, γινόμενοι πολίτες της. Και αφού αποδέχθηκαν ορισμένους Νόμους και παραγγέλματα απ' αυτόν σαν να ήταν θείες υποθήκες ,τις οποιες ποτε δεν παραβίαζαν, παρέμειναν με ομόνοια μαζί με το σύνολο των μαθητών επευφημούμενοι και μακαριζόμενοι από όλους τους γύρω λαούς. Τις δε περιουσίες τους έθεταν σε κοινή χρήση και συγκατέλεγαν τον Πυθαγόρα μεταξύ των Θεών. Γι' αυτό ένα απ' τα απόρρητα που παρεδόθησαν σ' αυτούς κατά τα μαθήματα, είναι η λεγόμενη Τετρακτύς με την οποία ορκίζονταν για όλα όσα ήθελαν να βεβαιώσουν επικαλούμενοι την ενέργεια της ύπαρξης του Πυθαγόρα(ως κάτι θείο):
Ού, μα τον αμετέραι γενεάι παραδόντα τετρακτύν,
παγάν αενάου φύσεως ριζώματ' έχουσαν.
(Όχι, μα τον παραδόσαντα και στη δική μας γενεά την τετρακτύν,
την πηγή αενάου φύσεως που ρίζες έχει)
Και όταν ταξίδεψε προς την Ιταλία και την Σικελία, όσες πόλεις βρήκε υποδουλωμένες τη μια στην άλλη αφού τις ενέπνευσε με ελεύθερα φρονήματα,τις απελευθέρωσε κιόλας με την βοήθεια των ακροατών του. Έθεσε δε και νόμους μαζί με τον Χάρωνδα από την Κατάνη και τον Ζάλευκο τον Λοκρό, με τους οποίους οι απελευθερωμένες πόλεις έγιναν αξιοζήλευτες για πολύ καιρό. Λέγεται πως ο Σίμιχος, ο τύραννος των Κεντοριπίνων όταν άκουσε τον Πυθαγόρα, απαρνήθηκε την εξουσία και τα χρήματα και τα μοίρασε στην αδελφή του και στους συμπολίτες του. Ο Πυθαγόρας απέτρεψε οριστικά στάσεις και αναρχία όχι μόνο στην εποχή του αλλά και μεταξύ των απογόνων των μαθητών του για πολλές γενεές διατηρήθηκαν οι διδαχές του. Αυτός έκανε γνωστό το σοφό απόφθεγμα: "με κάθε τρόπο πρέπει να διώχνεται και να καυτηριάζεται με φωτιά, και με σίδερο και με άλλες επινοήσεις η αρρώστια από το σώμα, η πολυτέλεια από την κοιλιά, η επανάσταση από την πόλη, η διχόνοια από το σπίτι και απ' όλα μαζί η αμετρία".

Πυθαγόρειο Θεώρημα
οπτικη αποδειξη του Π.Θ.
Από τον 4ο αιώνα π.Χ.,ο Πυθαγόρας έδινε στοιχεία για την ανακάλυψη του Πυθαγορείου Θεωρήματος ,ένα θεώρημα γεωμετρίας σύμφωνα με το οποίο σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο το τετράγωνο της υποτείνουσας (η πλευρά απέναντι από την ορθή γωνία) είναι ίση με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών, α² + β² = γ² .
Ενώ το θεώρημα που τώρα έχει πάρει το όνομα του ήταν γνωστό από τους Βαβυλώνιους και τους Ινδούς,ο ίδιος ή οι μαθητές του φαίνεται να είχαν κατασκευάσει την πρώτη απόδειξη. Ωστόσο,πρέπει να τονιστεί πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι Βαβυλώνιοι τους Πυθαγόρειους αριθμούς φανερώνει ότι ήξεραν έναν τρόπο απόδειξης ο οποίος δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Εξαιτίας της μυστηριώδους φύσης της σχολής του και της συνήθειας των μαθητών του να παραδίδουν τα πάντα στον καθηγητή τους δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αν δούλεψε μόνος του ή όχι για την απόδειξη του θεωρήματος. Η τελευταία αναφορά του ονόματος του Πυθαγόρα σε σχέση με το θεώρημα βρέθηκε πέντε αιώνες μετά τον θάνατό του, σε έργα του Κικέρωνα και του Πλούταρχου.


Άλλοι Πυθαγόρειοι








Ίπασσος
Γέννηση
Άγνωστο, περίπου 7ος αι, π.Χ.
Θάνατος
Άγνωστο, περίπου 5ος αι, π.Χ.
Καταγωγή
Ελλάδα, Μεταπόντιο
Ενασχόληση
Μαθηματικά, Φυσική
 










Φιλόλαος
Γέννηση
περίπου 470 π.Χ.
Θάνατος
περίπου 385 π.Χ.
Καταγωγή
Ιταλία, Κρότωνα
Ενασχόληση
Αστρονομία, Φιλοσοφία






Ικέτας
Γέννηση
Άγνωστο, περίπου 5ος αι, π.Χ.
Θάνατος
Άγνωστο, περίπου 4ος αι, π.Χ.
Καταγωγή
Ελλάδα, Συρακούσες
Ενασχόληση
Αστρονομία

Έκφαντος
Γέννηση
Άγνωστο, περίπου 5ος αι, π.Χ.
Θάνατος
Άγνωστο, περίπου 4ος αι, π.Χ.
Καταγωγή
Ελλάδα, Συρακούσες
Ενασχόληση
Αστρονομία







Αρχύτας ο Ταραντίνος
Γέννηση
428 π.Χ.
Θάνατος
347 π.Χ.
Καταγωγή
Ιταλία, Τάραντας
Ενασχόληση
Αστρονομία, Μαθηματικά, Μουσική, Πολιτική






Αλλα και οι : Πέτρων εξ Ιμέρας (ο Ιμεραίος) ,Ίππων, Εύρυτος ,για τους οποίους βεβαια οι 0πληροφορίες ειναι περιορισμένες στο ελάχιστο..



Πληροφοριες: Wikipedia , Google Χάρτες Ελλάδας και Ιταλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου