Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο δικέφαλος αετός από το Βυζάντιο.. στην Α.Ε.Κ
   Σημαντικό σύμβολο - έμβλημα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία αποτέλεσε ο δικέφαλος αετός ,ο οποίος στις διάφορες εκδοχές του έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ, είναι παρόμοιος με αυτόν της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα δύο  κεφάλια να αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα. Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς την δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (ανατολή) συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι. Ανάγλυφο στο οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Υπό την διοίκηση του Ισαάκιου Κομνηνού η ως τότε σημαία ανατράπηκε ,καθώς ο αυτοκράτορας, ο οποίος καταγόταν από την Παφλαγονία θέλησε να μεταβάλλει την επίσημη σημαία του κράτους επιβάλλοντας ως κυρίαρχη παράσταση την μυθική οντότητα της πατρίδας του ,το αετόμορφο δικέφαλο θηρίο, γνωστό ως Χάγκα. Αργότερα το ίδιο σύμβολο χρησιμοποίησε και το Οικουμενίκο Πατριαρχείο  για να συμβολίσει την  θρησκευτική κυριαρχία της Μεγάλης Εκκλησίας.
   Όσον αφορά το δικέφαλο της Ένωσης, πρόκειται για τον δικέφαλο Αετό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μαύρος σε κίτρινο φόντο με τα σύμβολα της αυτοκρατορικής εξουσίας (το ξίφος και την υδρόγειο σφαίρα), σύμβολο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Πόλης. 
   Πάντως όπως αναφέρεται σε παλαιότερα έγγραφα, η πρώτη σφραγίδα του συλλόγου, έχει ως έμβλημα τον Φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του. Ο συμβολισμός προφανής για ένα σωματείο που απευθυνόταν στους πρόσφυγες. 
  Σημαντική πληροφορία, στη βυζαντινή εποχή, ο δικέφαλος αετός σχεδόν πάντα έφερε τα χρώματα της αυτοκρατορικής εξουσίας, που ήταν το χρυσό και το πορφυρό. Ένας μαύρος αετός σε χρυσό υπόβαθρο χρησιμοποιήθηκε σε κύκλους εκτός της αυτοκρατορικής οικογένειας, δείχνοντας την κατώτερη θέση αυτών που το χρησιμοποιούσαν, αφού ο μαύρος αετός ήταν «η σκιά» του χρυσού αετού του αυτοκράτορα.

Όνομα: Κουκουρή Ιωάννα
Πηγές: Ελληνικό Ημερολόγιο και
Sports 24 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου